Vær tilfreds med dig selv, Mand!

Sociale medier som f.eks. Facebook, Twitter og Instagram er et udstillingsvindue for misundelse og hovmod, begge følelser hører til blandt de syv klassiske dødssynder.

En ny tysk undesøgelse dokumenterer at hver tredje bruger af de sociale medier oplever misundelse og nedtrykthed efter besøget på f.eks. Facebook. Forklaringen er den at vi idag mere end nogensinde får en dyb indsigt i hinandens “succesrige” privatliv via den udstilling som vi selvvalgt udøver via hyppige uploads på f.eks. Facebook.

Det paradoksale er her at det også er dokumenteret at vi alle som er brugere på de sociale medier fortæller en langt mere rosenrød og idylisk historie om vores privatliv end tilfældet faktisk er.

“Vi ved, at folk på de sociale medier fremstiller deres liv mere positivt, end det er, mens hverdagens leverpostejmadder og skilsmisser holdes skjult!”  citat: Jakob Linaa Jensen, forsker i sociale medier ved Aarhus Universitet.

Facebooks “her kommer jeg kultur” har i modsætning til USA , her i Europa fremelsket og forstærket en allerede bestående jantelovs og misundelseskultur. Hvor man i USA vil glæde sig over andres succes så skaber den selvsamme tilgang her i Europa en følelse af  misundelse. For hvis det går dig godt, så går jeg jo glip af noget.

Fundamentet for misundelse er rivalisering – altså den anden har noget, jeg gerne vil have, eller noget jeg gerne vil være.

I sin nye bog med titlen “Manifest” skriver forfatter, blogger og indehaver af eget kommunikationsbureau, Julia Lahme om det perfekthedstyranni som i særdeleshed har ramt mange (unge) kvinder. Her er de sociale medier blevet et udstillingsvindue for det perfekte liv hvor køkkenbordet konstant skinner, ungerne er renskurede, manden gør succesfuld karriere, alle er moderigtig påklædt og maden strutter af sundhed og økologi.

“Vi kan i dag ikke nøjes med at sige at hun har det mega fedt – i dag har vi brug for at andre ser på mig og siger hun har det mega fedt” citat: Julia Lahme

Det med at ingen – absolut ingen skal kunne sætte en finger på mit liv, mine børn, mit engagement i børnenes skolegang, på mit hår eller på mit arbejde – dét skulle efter eksperternes mening være meget tydeligt udtrykt hos kvinder – især hos unge kvinder.

Jeg kommer så helt uvilkårligt til at tænke: Går vi (unge) mænd mon ramt forbi ?

Konklusionen er den stærkt bekymrende og urovækkende at vi lever vort liv baseret på andres falske og løgnagtige billeder af et lykkeligt liv.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *