Far, Hvornår kommer mor hjem fra arbejde?

 

Samlivet med en karrierekvinde åbner op for nye sider af faderskabet, viser en ny ph.d. afhandling. For når konen /kæresten har en krævende lederstilling, vælger nogle mænd at skrue ned for egen karriere og dermed op for faderrollen.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik er andelen af kvinder som lever sammen med en lavere uddannet partner, steget fra 20% i 1986 til 35% i 2012.

Tal (2012) fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser at 30% af kvinderne i et parforhold tjener mere end deres mænd. Dette mod kun 14% i midten af 1980´erne.

Alle nye trends og tendenser har til dato været karakteriseret ved at nogle løb forrest og viste vejen frem for alle os andre.

Sådan er det også når morgendagens mand viser alle os andre mænd vejen til en ny og anderledes mere aktiv og engageret faderrolle..

“Jeg er mere hjemme end min kone, fordi jeg gerne vil!” , citat en af morgendagens mænd

Kendetegnede for alle nye strømninger, trend og tendenser som bundfæller sig i vort samfund er at når tilpas mange front-runners har vist os vejen, så kommer der hurtigt og vedvarende flere og flere followers til for så til sidst, sammen, at have skabt en accepteret og fastgroet norm for i dette tilfælde faderrollen.

“Det er gået op for mange danske mænd, også dem, der gerne vil gøre karriere, at de ikke vil snyde sig selv for det tætte samvær med deres børn, mens børnene er helt små!”  sagt af Mandeforsker Kenneth Reinicke, Roskilde Universitet.

Jeg understøtter til fulde denne udtalelse. For som mandecoach møder jeg:

1. mange ældre mænd (i en livskrise) til nu voksne børn som idag fortryder deres ringe tilstedeværelse mens børnene var små.

2. mange af morgendagens mænd som i forbindelse med parbrud oplever store og tunge mentale udfordringer. At skulle undvære sine børn i halvdelen af tiden opleves i meget høj grad som et stort personligt svigt ift. faderrollen. Netop følelsen af svigt overfor børnene er det af de emner som jeg taler allermest om med morgendagens mand.

Vi (ældre) mænd som blot er tilskuere til morgendagens mand fordi vi ikke længere har (små) børn at passe kan supportere denne udvikling ved at agere aktive followers, ved først og fremmest  at acceptere og anerkende mandens valg og ikke som vi ellers hurtigt kan forfalde til at betvivle og underkende mandens frie valg.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *