Du er hvad du spiser, Mand!

Sådan lyder et gammelt ordsprog. Et ordsprog som i sig rummer en stor portion sandhed – og potentiel sundhed.

Du har helt sikkert hørt ordsproget før. Du kender derfor også konsekvensen og ved at dårlig mad-/spisekultur har nogle farlige bivirkninger.

Du ved derfor også udmærket godt at kombinerer du en dårlig mad-/spisekultur med manglende motion, så bringer du dig selv i en særlig risikozone – du risikerer nemlig at dø (alt) for tidligt.

Det er en forskningsbaseret kendsgerning at både nationalt og internationalt synes mænd at være sundhedsmæssigt mere sårbare end kvinder, hvad angår sociale belastninger og forandringer.

Der er tillige gennem tiden lavet analyser om kost, motion og sammenhænge mellem disse 2 faktorer og uddannelse. Fra disse analyser fortælles det b.la. at

– De kortuddannede mænd spiser mindre frugt og grønt, mindre fisk, men mere smør og margarine og indtager mere sodavand end mænd med længere uddannelse.
– Kosten blandt de kortuddannede kvinder lever bedre op til anbefalingerne end mændenes kost.

– Når mænd bliver spurgt, om de har hørt om anbefalingen for frugt og grønt, svarer langt de fleste ja (>80 %). Forståelsen af anbefalingen er dog noget lavere – lavest blandt mænd med kort uddannelse

– Svaret ”Gammel vane” fylder mest blandt den ældste aldersgruppe, mens det direkte svar ”manglende interesse for sunde kostvaner” fylder mest blandt den yngste aldersgruppe

Ikke overraskende kan det konkluderes at kostvaner generelt har en sammenhæng med alder, køn og social status. At der behov for en forandring for at forbedre eget helbred, dét turde vel være en kendsgerning.

Den gode nyhed er at der netop i tiden kører en række (forhåbentlig) mandemotiverende udsendelser på TV som kan få os til at forandre for at forbedre vores kost- og motionsvaner.
Håber virkelig at du lader dig motivere – og ikke mindst ta´r action.
Hovedkilde;:  Rapport: Mænds måltidsvaner – viden om og holdninger til at spise sundt i forhold til uddannelse 2011-2013 – Af DTU Fødevareinstituttet, Afdeling for Risikovurdering og Ernæring.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *