Lad nu ikke frygten styre, Mand

“Everthing will be okay in the end – If it´s not okay, it’s not the end!” 

Ingen i dette land er sluppet følelsesmæssigt fri af de voldsomme restriktioner som corona virussen har affødt for vores ellers normale danske hverdag.

Man kan mene meget, og dét gør mange, om hvordan man som dansk myndighed burde tackle denne helt ekstraordinære situation. Min generelle oplevelse så langt er at vi som borgere udviser forståelse og accept overfor myndighedernes påbud og forbud.

Men jeg har alligevel flere gange på SoMe kommenteret, og givet udtryk for,  at jeg er mere bekymret for danskernes evne til at håndtere en så alvorlig national krise end jeg er for selve Corona virussen.

“Det, der kendetegner os mennesker, er ikke, hvad vi har, eller hvad vi kan, men hvad vi er!”

Lad mig lige slå helt fast at jeg naturligvis tager corona virussen dybt, dybt alvorlig. Jeg er bosiddende i skønt seniorbofællesskab hvor en hel del af mine mange skønne naboer befinder sig i risikogruppen. Derfor er der naturligivis også her i huset for længst implementeret (og accepteret) en lang række tiltag for minimere smitterisikoen.

Frygt har altid en genstand, et objekt som har udløst frygten, derved er frygten konkret, fordi den er igangsat af noget udefrakommende. Frygten er rationel, proportional i forhold til den ydre trussel. Man kan enten bekæmpe eller undgå det, som gør én bange.

MEN – Når eller hvis frygten for …. tager styringen i vores hverdag, så er det at vi nemt forfalder til at handle dybt irrationelt og selvisk.

Problemet er at konsekvensener af disse ofte dybt irrationelle handlinger har nogle meget omsiggribende konsekvenser for både den enkelte, det nærliggende miljø og for resten af samfundet.

Robusthed og Realisme er to begreber som pt. er et under voldsomt pres, dette ikke mindst set i lyset af den massive mediedækning som corona naturligvis får.

Men selvsamme to begreber – Robusthed og Realisme – kan nemt sættes over styr når eller hvis man tager alle breaking news headlines helt ind.

Derfor appelerer jeg til at vi alle implementerer – og bibeholder – en anden og ultravigtig egenskab, nemlig vores sunde fornuft.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *