Stresskurven skal knækkes, Mand!

“Det perfekte, er et mål som er i konstant bevægelse. Det drejer sig derfor ikke om at være perfekt, men at søge det. At søge betyder, at man udvikler sit potentiale i det tempo, som er indenfor ens egen udviklings-rækkevidde og dét hverken for hurtigt eller for langsomt!”

Sundhedsstyrelsens Sundhedsprofil fra 2017 viser at ca 25% af danskerne dette år oplevede et højt stressniveau – dette mod knap 20% i 2010!

At vi danskere bliver mere og mere stressede er næppe længere nogen nyhed, ej heller at tendensen ser ud til blot at stige.

Det siger sig selv at denne udvikling må og skal vendes. Derfor forskes der intensivt  i stressforebyggelse ligesom mange behandlere idag agerer brandslukkere som stress-coaches.

Èt element som hver gang får skylden for vores stigende stress, er vores arbejdsliv. Oftest fremhæves netop vores travle, målstyrede og forandrings-fulde hverdag som årsagen til stress.

Men er det nu også hele forklaringen ?

CEPOS kom for nylig med et input som sikkert har fået en del danskere til at spærre øjnene ekstra op, for CEPOS fremkom med den påstand at “fritiden kan stresse mere end arbejdslivet!”

CEPOS henviser til at trods en faldende gennemsnitlig samlet arbejdstid i dag på nu 1400 timer mod 1600 timer i 1970, så bare stiger antallet af stressede danskere.

Derudover fremkommer CEPOS med yderligere to argumenter for at fritiden  er en stor skurk når det gælder stress, nemlig:

a. kvinder er mere stressede end mænd trods det at kvinder arbejder gns mindre end mænd.

b. at gruppen af danskere udenfor arbejdsmarkedet er dem som er mest stressede.

Hvordan hænger så det sammen, er det vel på sin plads at spørge?

Jo, jeg tænker at:

  1. vores travle, målstyrede og evig forandringsramte arbejdsdag bærer helt bestemt en god del af forklaringen på stressniveauet –  MEN ALTSÅ:
  2. når vi så tillige agerer ligeså målstyret og perfektheds-fokuseret i fritiden så bærer også den en væsentlig del af skylden for at antallet af stressramte danskere bare stiger og stiger.

I mine samtaler med mænd bruger jeg ofte “vippen”,  jeg kalder den – din vigtige livsvippe (du kender vippen fra legepladser) som samtaleværktøj. Mit udgangspunkt for coachingen er dette; et liv i balance = en livsvippe i balance.

Meget ofte oplever jeg i mine samtaler med mænd at det er udfordringer som tilhører privatlivet som virkelig tynger og kræver forandring for at forbedre.

Derfor er  min tese også denne:  Netop, det hele liv – altså arbejds- og fritidsliv lagt sammen – forklarer vores høje stressniveau, længere er den ikke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *